MENY

Hva er BEAT?

Beat betyr oversatt fra engelsk- utslått, utslitt eller slått ut. BEATEN... Beat, et ord som gir mer mening når det settes foran ord som: generasjon, litteratur eller kultur. Beatgenerasjon. Beatkunst. Beatlitteratur.

Ordets betydning blir ofte brukt for å forklare hva slags mennesker som ble en del av det vi kaller beatgenerasjonen.
Mange unge var utslitt og lei av samfunnet de levde i, etterkrigstidens USA.
Beat, et ord som gir mer mening når det settes foran ord som –generasjon, – litteratur og -kunst. Beatgenerasjon. Beatkunst. Beatlitteratur.
Mange unge var utslitt og lei av samfunnet de levde i – (USA etter andre verdenskrig) og de ønsket seg et alternativ.

De ønsket å leve et liv der de selv kunne bestemme hva de ville gjøre og hva de ville bli, hvor de skulle bo og hvem de ville være kjæreste med. De ville uttrykke seg på den måten som de valgte- og ikke følge samfunnets strenge regler og normer.

Å gå imot egen families ønsker og det som var akseptert der de kom fra var vanskelig på denne tiden. Unge mennesker som hadde et ønske om å utrykke seg kunstnerisk – enten det var gjennom litteratur, kunst, musikk eller fotografi hadde et mål med sitt opprør- de følte de måtte leve friere for å få ut det kreative de hadde inni seg. Dette ble starten på motkulturen som vi kaller beatgenerasjonen og som foregikk i USA, mest i New York og San Francisco på 1950- og 1960-tallet.

I dag er beatgenerasjonens mest kjente navn forfattere.

Jack Kerouac, Allen Ginsberg og William Burroughs.

De har skrevet dikt og romaner som er verdenskjente!

On the road-
På kjøret

på norsk

 

Howl-

Hyl og andre dikt

på norsk

 

Naked lunch-

Naken lunsj

på norsk

Skrevet av Line og Linn 16. august 2016